Waarom meer bewegen?

Waarom is o.a. blijven bewegen zo belangrijk voor je, ook als je ouder wordt. Wel, ga even zitten en neem rustig de tijd om dit te lezen maar vooral om het tot je door te laten dringen want blijven bewegen kan je heel wat voordelen opleveren.

Stel je eens voor….
Twee mannen (vrouwen kunnen natuurlijk ook 😊 ), beiden hadden ze een zittende job en blikken op hun sterfbed even terug op hun leven. 

De eerste is nu 72 jaar.  Hij werkte hard maar leefde ook heel onregelmatig en ongezond. Hij sliep ongeveer 4 à 5 u per nacht en was niet echt actief. Na z’n pensioen wilde hij vooral rusten en genieten want hij had genoeg gewerkt. Soms werkte hij nog een beetje in z’n tuin en af en toe maakte hij een fietstochtje of een korte wandeling om daarna in de zetel te ploffen en de krant te lezen. Hij genoot vanop de bank van z’n mooie tuin en keek veel TV.  Hij kreeg lichamelijke klachten op z’n 60 jaar en heeft daarna veel dokters gezien. Bovendien had hij hoge apothekerskosten en belandde hij regelmatig in het ziekenhuis. Hierdoor kreeg hij het financieel moeilijk en kon hij elke maand met moeite rond komen.

De tweede is nu 85 jaar.  Hij at gezond en op regelmatige tijdstippen. Hij had een regelmatig slaappatroon en sliep ongeveer 7 à 8 uur per nacht. Hij sportte een aantal keer per week en probeerde daarnaast elke dag zo actief mogelijk door te brengen (werken in de tuin, fietsen, wandelen, fitness,…).  Ook na z’n pensioen is hij blijven sporten en bewegen.  Hij bleef zichzelf uitdagen en leerde graag nieuwe dingen. Tot vorig jaar heeft hij prachtige reizen gemaakt en is hij zelfs nog in de bergen gaan wandelen. Pas enkele maanden geleden is hij gaan sukkelen met z’n gezondheid.  

Wie wil jij zijn? De eerste of de tweede persoon?

Ik hoop dat de meeste lezers kiezen voor de tweede persoon en dus graag zo oud mogelijk willen worden in zo lang mogelijk gezonde omstandigheden. We willen allemaal immers onze kinderen en kleinkinderen zien opgroeien. En wie weet leer je ook nog een paar achterkleinkinderen kennen.  Dat zou pas echt de max zijn!  Maar… niets gaat vanzelf. Zonder moeite te doen, kom je nergens.

We steken veel geld, tijd en energie in onze auto, GSM, huis of andere materiële zaken terwijl dit allemaal vervangbaar is. We hebben echter maar een leven. Een lichaam dat velen onder ons verwaarlozen en dan spreek ik niet over het uiterlijk, de buitenkant, want daar geven we meestal wel voldoende geld aan uit. Denk maar aan alle potjes die in onze kasten staan en die ervoor zorgen dat we er zo lang mogelijk goed uit blijven zien. Of dat geloven we toch graag.  Ik kan het je ook niet kwalijk nemen want heel onze maatschappij is daar voor het grootste stuk op gericht. In de boekjes staan alleen maar mooie en jong uitziende mensen. Op sociale media is dat net hetzelfde. Ook al worden sommigen onder ons er heel ongelukkig van en bezorgt het hen veel stress, je kan niet anders dan meedoen. Toch?

Ik geef je graag een gouden raad! Denk eens wat meer aan je binnenkant want deze vergeten we maar al te vaak, hoewel die ook een gunstige invloed heeft op onze buitenkant. Als onze spieren (en dus ook ons hart), gewrichten en organen (hersenen, nieren, longen,…) niet goed werken, kunnen we niet lang en langer gezond leven. Om zorg te dragen voor deze levensnoodzakelijke lichaamsdelen is een gezonde leefstijl belangrijk.  Gezonde voeding, blijven bewegen, voldoende slapen en echte fysieke sociale contacten maken o.a. deel uit van die gezonde leefstijl. Kijk maar eens naar de bewoners van de ‘Blue Zones’. Zij hebben de hoogste levensverwachting en blijven ook het langste gezond.

Gezonde voeding? Ik pleit hier zeker niet voor het feit dat we met z’n allen moeten gaan diëten. Integendeel! Met gezonde voeding bedoel ik iets anders dan diëten. Ons lichaam heeft alle voedingsstoffen nodig. Ja hoor, ook suikers en vetten. Je moet wel weten welke de beste zijn voor je lichaam en hoeveel je nodig hebt. Informeer je hierover goed. Ga eventueel naar een voedingsconsulente of lees betrouwbare boeken. Deze lezen niet als een roman maar ze zijn wel interessant. Ik heb veel van deze boeken gelezen. Wat mij opviel, is dat de meesten schrijven (= ook wetenschappelijk aangetoond) dat het Mediterraans eten de meeste voordelen oplevert. Naast het gezonde eten (wat ze in hun mond steken), maken ze rond de Middellandse zee van elke maaltijd ook altijd een gezellige activiteit. Wij eten vaak veel te snel terwijl zij er hun tijd voor nemen.  Hierdoor hebben ze sneller een verzadigd gevoel en eten ze ook iets minder.

Naast gezonde voeding is het belangrijk dat we ons hele leven blijven bewegen want RUST ROEST!  Als we stoppen met bewegen, worden we oud.

Het leven is als fietsen, om je balans te behouden moet je blijven bewegen.

Albert Einstein

Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) moeten we met z’n allen tot 300 minuten per week matig intensief sporten of bewegen.  Het Vlaams instituut voor gezond leven raadt 150 minuten aan.  Matig intensief wil zeggen dat onze hartslag wat hoger gaat maar een gesprek is nog mogelijk.  Let op! Het heeft geen zin om elke dag 30 minuten te gaan wandelen en dan in je zetel te gaan zitten.  Het is ook nog nodig om gedurende de rest van de dag licht actief bezig te blijven: werken in de tuin, stofzuigen, trappen doen, winkelen,….  Bovendien is het belangrijk voor iedere volwassene om elke week krachtoefeningen te doen voor sterke spieren en botten.  Voor 65-plussers is het aangeraden om dit zelfs 3x/week te doen én 3x/week te werken aan lenigheid en evenwicht om o.a. vallen te voorkomen.

Tenslotte is een goede nachtrust ook belangrijk want dit zorgt ervoor dat ons lichaam zich herstelt.  Een uur minder slapen heeft al een invloed op je welzijn, productiviteit, gezondheid en denkvermogen. Het lijkt tijdwinst maar je moet dit later bekopen.  Het beste is om elke avond rond hetzelfde uur te gaan slapen en  ’s morgens op hetzelfde uur op te staan. Ja, ook als je op stap bent geweest. 😉 Uitslapen of iets langer slapen kan wel eens maar maak er zeker geen gewoonte van.

Gelukkig voor ons zijn blijven bewegen, gezonde voeding en voldoende slapen met elkaar verbonden. Het ene is een gevolg van het andere. Hiermee bedoel ik het volgende:

  • Als je meer gaat bewegen, ga je automatisch meer interesse hebben in gezonde voeding en ook beter slapen.
  • Als je goed en voldoende slaapt, voel je je fitter en energieker. Je hebt vanzelf meer zin om te bewegen en gezond te eten. 
  • Als je gezond eet ga je meer energie hebben om te bewegen en ook weer beter slapen. 

Voeg hier nog de echte sociale contacten aan toe en jouw kansen op een lang en langer gezond leven worden alleen maar groter.

Nog niet overtuigd of heb je nood aan meer gedetailleerde informatie? Dan kan ik jou alvast  ‘Hart voor je brein’ van Erik Scherder en Leonard Hofstra aanraden.  Dit boek leest wel als een trein.  Natuurlijk zijn er nog andere betrouwbare boeken. Je vindt ze vast in de bib bij jouw in de buurt.

Interesse om meer te bewegen? Kijk dan zeker verder op mijn website. Ik bied heel wat mogelijkheden aan, die voor de meeste mensen ook haalbaar zijn en dus bijdragen aan die gezonde leefstijl.

De reis van duizend mijlen begint met één enkele stap.

Lao Tzu